Lite vad som hänt i sommar

Ja, inte så mycket liv här på bloggen senaste tiden. Men nu tänkte jag iallafall uppdatera åtminstone lite.

image

Vi köpte en kläckmaskin på försommaren. med plats för 48 ägg. Planen var att kläcka fram två kläck och ha kyckling- och kalkonkött i överflöd (även sälja lite till vänner då vi har flera som skulle vilja köpa). Vi har provat på kalkonkläck flera gångar, men med jättedåligt resultat. I våras lyckades vi få fram 3 kycklingar från 27 ägg. Senast blev det 1 från ca 15 ägg. och de som kläcktes dog av olika anledningar. Usj! Det är ju riktigt tråkigt.

image

Vi kläckte även fram lite broilers. ca 50% kläckresultat. Och sen har en del dött med. Nu har vi nog 12 kvar. De växer så det knakar och vår ena kyckling från egna ägg är nog 1/3 så stor som de andra. Men de stora verkar mycket mera trötta och sega, än den lille blandrasen. Och de äter som tonåringar! 

Våren var kall och våt, sen kom sommaren, varm och torr. Just nu får fåren hö, det finns inget bete, det är för torrt. Nu finns det ju verkligen inget bete, eftersom vi lägger om vallen. Grannbonden var här med sin traktor och plöjde upp nästan hela åkern för ett par dagar sedan. Nu väntar vi på ett lass med stenar och en grävmaskin som ska fixa en ny nedfart till åkern. Sedan ska bonden ner mad mökkavagnen och harva med tallrikar (jag är inte så klok på alla latbruksverktyg, men det är någon sort av utjämningsverktyg, iaf).

image

image

Annars har vi i huset rivit bort plastmattorna i vardagsrummet och fått fram det gamla, vackra trädgolvet. Vi får se hur det blir till vintern. Det kan nog bli riktigt kallt på golvet. Vi får se om det blir till att isolera lite mera nästa år. Men vackert är det!

image

Gurkorna växer riktigt bra. Vi har gjort smörgåsgurka och bostongurka på ca 10 kg gurka, och även sålt 8 kg til Robbans mormor. Tomaterna börjar mogna, en del har fått pistillröta, men det verkar bli lite skörd ändå. Kalcium och kalium, samt jämnare bevattning får det bli nästa år för att undvika rötan. 

image

image

Lök och morötter har det knappt blivit alls. Flisen är fortfarande för grov.. och vi sådde detta där vi inte hade klarat att sprida ut gjödseln lika väl som på resten av landet. Bättre lycka nästa år. 

Broccolien växer rätt så bra. Blir inte fina ”butikshuvuden” men en hel del skott. Squashen och pumporna frodas. Och vi har nog aldrig förr ätit så mycket squash. Tur för mig att jag gillar det mycket. 

Det nästa som står för tur här nu är att måla verkstan, växthuset måste bli klart (och målas), mustpress byggas och klippstolen modifieras lite innan tackorna ska klippas. Sen om en månad tror jag även att bagglammen är klara för slakt. De är nästan lika stora som sina mammor nu.

image

Robert skadade armen i sommar, tennisarm, så en del ting har inte blivit gjort som plannerat (läs växthuset), men vi hann iallafall bygga ny hönsgård. Och det är inte illa bara det! 

image

2 reaktioner på ”Lite vad som hänt i sommar

Lämna en kommentar